Moleculaire Gastronomie

Op zondag 10 maart hebben wij de workshop “Moleculair koken” bij het Grachtenatelier gevolgd. Bij binnenkomst in een kleine, sfeervolle ruimte werden we gelijk goed ontvangen en kregen we gelijk een drankje aangeboden. Toen alle deelnemers eenmaal aanwezig waren, werd er uitgelegd wat moleculair koken precies inhoudt en welke ingrediënten vaak gebruikt worden in de moleculaire keuken. Per stof werd er verteld waar het van gemaakt is en hoe het precies gebruikt kan worden. Het leuke hieraan was, dat we tijdens het maken van de gerechten de processen die door deze ingrediënten in gang werden gezet, konden herkennen en begrijpen.

Na de uitleg gingen we aan de slag met twee van de ingrediënten. In tweetallen mochten we een klein gerecht maken. Het was erg leuk om te zien hoe het voedsel van textuur kon veranderen. De andere gerechten werden verdeeld over de groep. Ieder tweetal mocht één gerecht maken voor de gehele groep. Alle deelnemers stonden rond hetzelfde keukenblok, waardoor iedereen met elkaar kon meekijken en je kon zien hoe alle gerechten werden bereid. Tijdens het koken werden we goed geholpen door het personeel en waren we vrij om vragen te stellen. Toen iedereen klaar was met het maken van zijn/haar gerecht(en), mochten we aan tafel gaan zitten. Het was erg speciaal om de verschillende smaakexplosies van de gerechten te proeven. Zulke smaakcombinaties hadden we nog nooit geproefd! Het was bijzonder om aan deze workshop deel te nemen. Het is zeker een aanrader!