Relaxmoment voor thuiswerken

Het is veelgehoord en veelvoorkomend met de situatie waar we ons nu wereldwijd in bevinden. Het vinden van een relaxmomentje in de chaos van de dag. Kinderen die thuiswerken, pubers die zich beklemt voelen en iedereen die thuis is en op elkaars lip zit. De hond die denkt dat het een groot feest is, want iedereen is thuis, dus ja, waarom laat niemand mij uit?

7:04 uur

Je wordt wakker door het meningsverschil van dochter 1 en dochter 2. Je krijgt het niet helemaal mee, maar volgens mij gaat het over wie er het eerste onder de douche kan, en wie er meer recht heeft om als eerste te gaan. Je kijkt op de klok en besluit dit nog maar even zijn beloop te laten gaan. Je slaperige hersenen denken nog; je kan elkaar toch niet ruiken door het scherm? Je wacht nog even met douchen en doet nog even je ogen dicht.

7:36 uur

Gedoucht en wel stel je je outfit samen. Een mooie, nette lichtblauwe blouse. Even strijken en je trekt hem aan. Je kijkt naar je broeken verzameling op de grond. Je besluit je zwarte pantalon aan te trekken. Eenmaal aan zie je in de spiegel dat dat nachtje op de grond de broek niet zo goed heeft gedaan. Maar ach, wie ziet die kreukels?

7:42 uur

Dochter 2 had gisteren besloten om een taart te bakken, dus helaas mis jij je eitje bij het ontbijt. Dan wordt het maar yoghurt met een beetje granola.

8:00 uur

Je hele ochtend zit vol met vergaderingen, en na vergadering twee heb je er voor vandaag eigenlijk al wel weer genoeg van. Je kijkt uit naar de brainstormsessie van later, even iets anders als al die vergaderingen die je de laatste tijd hebt.

12:32 uur

Je kan van de vergaderingen van anderen meegenieten, om daarna je concentratie terug te vinden tijdens de brainstormsessie voor werk via MS Teams. Ondertussen hoor je dat beneden zich weer een ruzie vormt tussen dochter 1 en dochter 2, want ja, Sjakie de teckel staat nog steeds bedroefd te kijken waarom hij nog niet uit is geweest. Voordat de boel echt escaleert hoor je je partner uit zijn vergaderplek komen, oftewel het piepkleine logeerkamertje van je schoonmoeder, onderweg om de boel te sussen. Even later klapt de voordeur hard dicht en je weet dat een van je twee dochters met Sjakie lopen is. Je hoopt dat de rust even is wedergekeerd, en stort je volledig op de brainstorm.

12:45 uur

Je begint net je weg te vinden in de creatieve brainstorm, als je leidinggevende je herinnert dat je zo een afspraak hebt met die zeer belangrijke klant. Je kijkt op de klok. Nog 15 minuten voordat die vergadering begint. Je sluit de brainstormvergadering voor jezelf af. Je zoekt je presentatie op, en zet deze alvast klaar op het scherm. Je hebt nog 15 minuten, dus besluit je een kopje koffie te gaan halen beneden. Tot je verbazing schreeuwt niemand moord of brand, en Sjakie ligt tevreden in zijn mand te slapen.

Vijf minuten later sta je weer boven, met kopje koffie. Je besluit alvast de link klaar te zetten, zodat je zometeen om klokslag 13:00 uur de meeting binnen komt. Je struint je mailbox af. Is die uitnodiging nu echt zo lang geleden verstuurd? Je zoekt op termen als MS Teams, vergadering, H.Graaijer, maar geen hits. Je kijkt in je Outlook agenda. Ook geen geplande meeting. Klokslag 13:00 uur nadert sneller dan je wilt. Je weet zeker dat je iets voorbij hebt zien komen. Uiteindelijk vind je de link, ergens in WhatsApp. Je roept je zoon, Tom, terwijl je ondertussen die digitale revolutie wel iets aan kan doen. Tom heeft binnen no time WhatsApp op je desktop open staan, opent de link in Zoom en je kan van start.

13:03 uur

De meeting start en lichtelijk gehaast, met het schaamrood op je wangen, dat je 3 minuten te laat bent tijdens deze belangrijke meeting met topman M. Graaijer, ga je van start met je presentatie. De presentatie verliep vlekkeloos, en een uur later bedank je de heer Graaijer voor zijn tijd en sluit je de meeting. Het is net twee uur geweest, maar je bent voor deze dag al helemaal opgebrand.

Herkenbaar?

Klinkt dit herkenbaar?

Klinkt dit nu, met ruim een jaar Covid-19 in ons leven herkenbaar? Voor ons wel. Wij denken dat iedereen deze chaos, de hectiek, alles online en het op elkaars lip zitten helemaal zat is. Daarom hebben wij als GrachtenAtelier de volgende tips op een rijtje gezet, om relax momentjes te kunnen creëren.

Relaxmomentjes

  • Een opgeruimd huis. Een nette werkruimte en een vaste plek voor al je spullen werkt rustgevend.
  • Ga naar buiten. Ook als je geen hond hebt, wat beweging en een frisse neus zal je in deze tijd goed doen. Haal de boodschappen een keer op de fiets, of spreek met een vriend(in) af voor een wandeling. Probeer wel drukke plekken te vermijden.
  • Ontwikkel een nieuwe routine, en motiveer jezelf. Zet doelen voor jezelf en blijf ernaar streven deze te halen. Don’t go to hard on yourself, begin bij het begin en langzaam kan je je doelen gaan bijstellen. Hou het haalbaar voor jezelf, en zorg dat deze routine ook vaste relax momentjes bevat.
  • Maak tijd voor familie. We zitten met zijn allen thuis, maar leven langs elkaar heen. Organiseer een keer op een zaterdag of zondag een lekkere brunch, of maak een uitgebreid diner waarbij iedereen zijn lievelingsgerecht kookt. Kom nader tot elkaar en geniet van elkaar en de gezelligheid, en de relaxte sfeer die er hangt.
  • Kies je werkruimte goed uit. De slaapkamer is om uit te rusten, dus reserveer deze voor relaxen en uitrusten. Dit is een plek om je zorgen te vergeten en de knop om te zetten. Als dit ook je werkruimte is zal het moeilijker zijn je werk los te laten, met piekeren en andere gevolgen van dien.
  • Werk met een dagplanning. Voeg eerst je taken in met een tijdslot, zoals vergaderingen en vaste afspraken. Plan daar om heen je wandelingen of buiten activiteiten. Het is goed om na het slapen of lang zitten even te bewegen, om je lijf op gang te brengen. Geniet hierna van een gezonde maaltijd of snack, en plan dit ook in. De overige tijd kan je inplannen met taken die gedaan moeten worden, zonder dat er een tijdstip vast staat voor die dag.
  • Eet gezond. Het klinkt erg afgezaagd, maar gezond eten maken is vaak lekkerder en vers. Geniet van de maaltijden die je bereidt, en stort je hier volledig op. Zo laat je het werk ook even los en kan je daarna weer fris en fruitig aan de slag.
Bericht sturen
1
Hallo! Waar kan ik je bij helpen?