Ideeën voor een vrijgezellenfeestje voor vrouwen

Piemel boetseren

Ben je een vrijgezellenfeestje voor vrouwen aan het plannen? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij zijn behoorlijk thuis in deze vrolijke traditie, dus we zetten al onze ideeën voor je op een rij. Samen zorgen we voor een onvergetelijke dag voor jouw vriendin, zus, nicht of andere dierbare vrouw!

Disclaimer:

We zien vaak dat mensen op zoek zijn naar specifieke ideeën voor vrijgezellenfeestjes voor vrouwen, vandaar deze blog. Dit neemt natuurlijk niet weg dat activiteiten die leuk zijn voor een vrijgezellenfeestje voor vrouwen, ook leuk kunnen zijn voor mannen en gemengde groepen! Voor de leesbaarheid spreken we hier van bruid, zij, haar en vrouwen, maar voel je vrij om daar iets anders in te vullen.

Waarom vieren we eigenlijk vrijgezellenfeesten?

Oorspronkelijk is het vrijgezellenfeest een “mannending”. In de Griekse Oudheid organiseerden Spartaanse soldaten een feest op de dag voordat hun vrienden gingen trouwen. Ze stonden dan stil bij het feit dat zij “hun seksuele vrijheid opgaven”, wat dat in die tijd ook maar mocht betekenen… Voor vrouwen was daarover geen sprake. Sommige culturen kennen wel rituelen voor aanstaande vrouwen, bijvoorbeeld om hen te “reinigen”. Goed, vanuit feministisch oogpunt is hierover te debatteren. Daarom laten we de geschiedenis even voor wat het is. Want wat is nou de betekenis van het vrijgezellenfeestje in de huidige vorm?

Sommige vrijgezellenfeestjes voor vrouwen zijn erg beschaafd. Wij zijn de laatsten die daarover zouden oordelen, want die vrijgezellenfeestjes zijn vaak ook hartstikke gezellig. Maar het is natuurlijk niet voor niets dat onze workshops piemel boetseren en erotische bonbons maken voornamelijk geboekt worden voor vrijgezellenfeestjes! Op de één of andere manier staat de seksualiteit van vrouwen tijdens dit evenement vaak centraal.

Waarom? Daar is niet zoveel over bekend. Het zou best wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat seksualiteit voor vrouwen vroeger onlosmakend verbonden was met het huwelijk. Zo kreeg je in de eerste vorm van het vrijgezellenfeestje voor vrouwen, de ‘bridal shower’, advies over seks en lingerie. Je wist er immers nog helemaal niks over! (Dacht men…)

Hoe meer ruimte er kwam voor vrouwen om in het openbaar ook over seks te praten, hoe meer dit openlijk een rol ging spelen tijdens vrijgezellenfeestjes. Zo blijkt uit onderzoek dat sinds de jaren 70 steeds meer vrouwen naar stripclubs gingen en met strippers proosten op gelijke rechten. Mocht je nu nog twijfels hebben over het traditionele vrijgezellenfeestje met piemelrietjes: je maakt een politiek statement vrouw!

Tegenwoordig is de geschiedenis naar de achtergrond verdwenen en is wat ons betreft het vrijgezellenfeestje voor vrouwen met name een moment om lol te hebben met elkaar. Alles kan en alles mag, grijp die kans en schaterlach. En mocht jouw lieve bruid het trouwen en het plannen van de bruiloft nou best spannend vinden, dan is dit een goed moment om haar op ontspanning te trakteren en haar te verrassen me teen vrijgezellenfeestje.

Wie nodig je uit?

Goed, tijd voor de zakelijke tips. Ten eerste: wie ga je uitnodigen voor dit feestje? Alleen vriendinnen? Of ook familie, collega’s, of de bruids volledige voetbalteam? En zijn er ook mannen welkom? Of is het vrijgezellenfeestje alleen voor vrouwen? Denk er goed over na óf, om het zeker te weten, vraag het de bruid gewoon. “Wie wil jij erbij hebben?” Het belangrijkste is immers dat zij zich op haar gemak voelt en we weten allemaal dat niet iedereen zit te wachten op de prangende ogen van de schoonmoeder terwijl de stripper zich van zijn sokken begint te ontdoen…

Wie organiseert het?

Aangezien jij op deze pagina bent beland, lijkt het erop dat jij de organisator bent. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je alles alleen hoeft te doen. Soms is het júist leuk om het samen te organiseren. Zo kun je er zoveel mogelijk persoonlijke referenties in kwijt. Misschien weet een andere vriendin of zus bijvoorbeeld wel dat de bruid altijd al eens heeft willen boomklimmen of op een bierkar heeft willen fietsen. Je kunt ook een aantal mensen aanwijzen voor specifieke taken.

Waar vindt het vrijgezellenfeest plaats?

Vindt het vrijgezellenfeestje plaats in de buurt of een eindje reizen? Dit kun je het beste van te voren met alle genodigden bespreken. Is iedereen bijvoorbeeld in de gelegenheid om te reizen? Of überhaupt bereid om dit te doen? Vrijgezellenfeestjes worden over het algemeen in grote steden gehouden vanwege alle voorzieningen, maar de plek waar de bruid vandaan komt kan ook een toplocatie zijn! Dit is natuurlijk afhankelijk van het programma dat je in gedachten hebt.

Wat ga je doen?

En dan nu het leukste gedeelte. Welke activiteiten heb je in gedachten? Als je niks plant kan het wat ongemakkelijk zijn voor de aanstaande bruid, dus zorg voor een gevuld programma. Wij helpen je op weg met wat inspirerende activiteiten voor een vrijgezellenfeestje voor vrouwen.

Onze workshops

Workshops zorgen voor gegarandeerd plezier. Iedereen is lekker bezig en je leert mogelijk ook nog eens wat! Bij GrachtenAtelier bieden we allerlei verschillende workshops aan die voor ieder gezelschap passend zijn óf gemaakt worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze creatieve workshops? Absolute toppers voor vrijgezellenfeestjes voor vrouwen zijn natuurlijk onze workshops:

Maar er is nog meer mogelijk! Houdt de toekomstige echtgenoot van de Mediterranée? Dan is het leuk om samen met de bruid te leren hoe je de lekkerste hapjes klaarmaakt in de workshop Mediterraans koken. Of wat dacht je van Italiaans koken?

Schilderkookclinic

Creatief en culinair combineren? Dat kan natuurlijk ook! In deze workshop ga je eerst creabea bezig en schilder je samen de mooiste kunstwerken, om vervolgens de keuken in te duiken en als groep een lekker diner op tafel te zetten! Het beste van beide werelden: zeker weten dat jullie gezelschap (én de ‘bride to be’) dit kunnen waarderen.

Lees meer over de Schilderkookclinic
Tapas Sail Away

Tapas Sail Away

Een workshop combineren met een andere activiteit? Kies dan voor onze Tapas Sail Away! Je begint met een gezellige workshop, waarin je allerlei tapas leer te maken. Vervolgens laden we de tapas voor jou en je gezelschap op onze boot, voorzien van allerlei lekkere drankjes, waaronder jullie zelfgemaakte sangria. Zodat jullie tijdens een heerlijke rondvaart door het centrum van Utrecht van jullie eigen creaties kunnen genieten!

Lees meer over onze Tapas Sail Away

Eten en drinken

Ook goed om over na te denken: wanneer en wat gaan jullie eten tijdens het vrijgezellenfeestje? Dit is natuurlijk afhankelijk van de planning, van hoe laat tot hoe laat ben je bezig, én van je budget. Bespreek het budget altijd van te voren met de volledige groep, dat geldt natuurlijk ook voor het budget voor de activiteiten.

Ga je samen lunchen? Neem je iets mee? Wat doe je rond borreltijd? Een biertje in een kroeg of zoek je een cocktailbar op voor de lekkerste Mai Tai’s en Mojito’s? Niets is zo vervelend als hongerig moeten overleggen of en waar je iets gaat eten of drinken.

Wist je dat je bij GrachtenAtelier ook kunt dineren? Wij bieden verschillende ‘Private Dinners’ aan. Tijdens deze diners geniet je van heerlijke gerechten in onze werfkelder. Het leuke hiervan is dat het in besloten gezelschap is, dus je hoeft je geen zorgen te maken om andere gasten. Kies bijvoorbeeld voor onze heerlijke 4 gangen menu’s óf de mini food parades van 8 gangen.

Lees meer over onze Private Dining

Overige activiteiten

Hoeveel tijd en budget heb je voor je programma? Misschien kun je wel verschillende activiteiten combineren! Om je hiermee op weg te helpen delen we nog een aantal ideeën voor vrijgezellenfeests voor vrouwen:

 • Een dagje wellness
 • Workshop twerken of paaldansen
 • Wijn, bier of whiskey proeverij
 • Cocktails maken
 • Fotoshoot
 • Pubquizzen
 • Crazy 88
 • Zelf cocktails maken
 • Escaperoom
 • Paintballen of lasergamen
 • Karaoke

Wist je dat er zelfs een “vrouwenversie” van de bierfiets is? Zo kun je bijvoorbeeld ook de straten door op een elektrische prosecco fiets! Klinkt misschien iets charmanter dan de bierfiets waarvoor je je in het zweet moet werken, terwijl hij van ellende bijna uit elkaar valt… Maar hé, ook dat is lachen. Kijk dan ook voor meer inspiratie bij onze blog over vrijgezellenfeestjes voor mannen. Want wie zegt dat vrouwen niet op een bierfiets willen of bubbelvoetbal willen spelen?

Verder niet vergeten…

Ga je aan de slag? Dan zetten we nog even een korte samenvatting én de punten die je niet moet vergeten wanneer je een vrijgezellenfeestje voor vrouwen organiseert op een rij:

 1. Maak een lijst met genodigden
 2. Bepaal hoe je met elkaar communiceert (groepsapp?)
 3. Prik een datum waarop je zeker weet dat de toekomstige bruid kan, hierbij kan haar toekomstige echtgenoot of echtgenote een rol spelen
 4. Stel een budget vast
  Boek de activiteiten

 5. Zorg voor matching outfits (gegarandeerd dikke lol, al weet niemand precies waarom)
 6. Zorg voor een outfit voor de aanstaande bruid
 7. Maak foto’s
 8. Maar nog belangrijker: maak plezier!

Online vrijgezellenfeest

Op het moment dat we deze blog schrijven heerst het coronavirus in Nederland. Veel bruiloften zijn afgelast, maar sommigen gaan op kleine schaal of een andere alternatieve manier door. Ook voor deze toekomstige bruiden willen we graag een vrijgezellenfeestje organiseren, toch? Daarom zetten we een aantal tips voor het organiseren van een online vrijgezellenfeestje op een rij.

Lees onze blog met tips voor een online vrijgezellenfeest

Hulp nodig?

Bij GrachtenAtelier hebben we veel ervaring met vrijgezellenfeestjes voor vrouwen. We gaan dan ook graag een stap verder voor je dan de workshops organiseren. Heb je hulp nodig bij het bepalen van het programma? Dan helpen we je graag mee. Ook wanneer je specifieke wensen hebt voor de workshops die wij aanbieden. We hebben inmiddels al heel wat meegemaakt, dus we kijken nergens meer van op. 😉

Neem contact op

Een reactie op “Ideeën voor een vrijgezellenfeestje voor vrouwen

 1. Pingback: Vrijgezellenfeestje voor mannen? De leukste, originele uitjes

Reacties zijn gesloten.

Bericht sturen
1
Hallo! Waar kan ik je bij helpen?