Ideeën voor een vrijgezellenfeestje voor mannen

Organiseer je een vrijgezellenfeestje voor mannen? Bijvoorbeeld omdat je beste maat, broer of zwager binnenkort trouwt? Tijd om een onvergetelijk feest voor deze bruidegom te plannen. Gelukkig zijn wij daar behoorlijk in thuis en delen we al onze tips met je.

Disclaimer:

We zien vaak dat mensen op zoek zijn naar specifieke ideeën voor vrijgezellenfeestjes voor mannen, vandaar deze blog. Dit neemt natuurlijk niet weg dat activiteiten die leuk zijn voor vrijgezellenfeestjes voor mannen, ook leuk kunnen zijn voor vrouwen en gemengde groepen! Voor de leesbaarheid spreken we hier van bruidegom, hij, hem en mannen, maar voel je vrij om daar iets anders in te vullen.

Waarom vieren we eigenlijk vrijgezellenfeesten?

Dat we vrijgezellenfeestjes organiseren voor mensen die bijna gaan trouwen weet iedereen wel. Maar wat is de oorsprong en de huidige betekenis eigenlijk? Volgens verschillende bronnen stamt het vrijgezellenfeest uit de vijfde eeuw voor Christus toen Spartaanse soldaten op de dag voor het huwelijk een geest gaven voor verloofde vrienden, met het idee dat zij “hun seksuele vrijheid opgaven”. Een memorabel moment om met zijn allen bij stil te staan natuurlijk. Door de jaren heen bleef dit idee bestaan en tot in de jaren zestig bleef het dan ook een exclusief feest voor mannen.

Inmiddels kijken veel mensen toch iets anders tegen het huwelijk aan. Wat betekent seksuele vrijheid voor jou en je partner überhaupt? Toch is het vrijgezellenfeest zijn knipoog naar dit thema nooit verloren. Misschien omdat het ongemak dat erbij hoort net iets te vermakelijk is? Wat ons betreft is een vrijgezellenfeest voor mannen tegenwoordig een mooi excuus om te lachen met elkaar en de bruidegom te verrassen. En vooral, als er een grote bruiloft gepland wordt, even te ontspannen.

Wie nodig je uit?

Dit kan een behoorlijk lastige vraag zijn. Nodig je bijvoorbeeld alleen beste vrienden uit? Of alle vrienden? Familie? Het hele voetbalteam? Wat dacht je van collega’s? En is het vrijgezellenfeestje alleen voor mannen? Of heeft de bruidegom vriendinnen die je bijvoorbeeld eerder op het feest van deze bruidegom zou uitnodigen dan voor die van zijn partner?

We helpen je uit de brand. Het is he-le-maal niet erg om de bruidegom hier naar te vragen. Het is immers veel belangrijk dat de bruidegom het naar zijn zin heeft met de mensen die hij erbij wilde hebben, dan dat het geheim blijft dát er een vrijgezellenfeest aan zit te komen. Wil je niet dat de bruidegom weet dat jij de organisator bent? Dan kun je altijd zijn partner vragen of die op onderzoek uit kan gaan.

Wie organiseert het?

Daarover gesproken. Ben jij degene die het alleen organiseert? Of wil je er meer mensen bij betrekken? Twee mensen weten meer dan één, drie mensen nog meer, enzovoort. Alleen organiseren kan prima, maar soms is het gewoon leuk om anekdotes van anderen in het programma te verwerken. Stel iemand weet je te vertellen dat de bruidegom een bloedhekel heeft aan escape rooms, dan kun je op basis besluiten dat niet te doen (of juist wel). Maar je wilt natuurlijk ook niet dat teveel mensen beslissingen moeten nemen, want dan kom je er nooit uit.

Waar vindt het vrijgezellenfeest plaats?

Waar je het feestje plaats laat vinden is vaak afhankelijk van de bruidegom en de genodigden. Is iedereen mobiel? Heeft iedereen een auto of gemakkelijk toegang tot openbaar vervoer? Is de groep klein of groot? Woont iedereen bij elkaar in de buurt? Denk er goed over na en overleg met de rest van de groep als er gereisd moet worden. In de regel is in steden meer mogelijk, maar een tour door de plekken waar de bruidegom opgegroeid is is natuurlijk ook leuk!

Wat ga je doen?

Het klassieke vrijgezellenfeest uit de tijd van de Grieken bestond uit lekker eten, drinken en toespraken gericht aan de toekomstige bruidegom. Wanneer heb jij voor het laatst zo’n vrijgezellenfeest meegemaakt? Wij oordelen niet hoor, zo’n stijlvolle avond kan ook prachtige herinneringen opleveren. Maar over het algemeen lopen vrijgezellenfeestjes voor mannen vaker (bijna) uit de hand. Je hebt als organisator dan ook groen licht om alles te verzinnen wat je leuk lijkt. Van actief tot creatief en van culinair tot spanning.

Zorg er in ieder geval voor dat je een programma hebt om ongemakkelijke momenten te voorkomen. Ook bij GrachtenAtelier kun je terecht voor leuke activiteiten voor een vrijgezellenfeestje voor mannen. Wat dacht je van een workshop volgen?

Onze workshops

Bij GrachtenAtelier kun je allerlei creatieve en culinaire workshops volgen. Hier kun je alle kanten mee op, we denken namelijk graag met je mee. Zo kun je een reguliere workshop volgen, zoals de Bob Ross schilderworkshop, maar we kunnen de workshop ook een persoonlijke draai geven.

Houdt de toekomstige partner van de bruidegom van sushi? Kies dan voor een workshop sushi maken. Of wat dacht je van een workshop Italiaans koken of bonbons maken. Dat zijn de skills die je wilt leren voor een succesvol huwelijk toch?

Ook onze creatieve workshops zijn te personaliseren, zoals de workshop ‘hoofd boetseren’ waarbij je één van het toekomstige bruidspaar als uitgangspunt kunt nemen of de workshops die het altijd goed doen op een vrijgezellenfeestje voor mannen: naaktmodel boetseren en naaktmodel schilderen.

Onze workshops zijn geschikt voor ieder gezelschap. Of je het nu beschaafd wilt houden of de grens op wilt zoeken. Samen zorgen we voor een onvergetelijke dag.

Tapas Sail Away

Tapas Sail Away

Een ander leuk idee voor een vrijgezellenfeestje voor mannen is onze Tapas Sail Away. Hierbij ga je niet alleen met z’n allen gezellig tapas voorbereiden, je krijgt daarna ook ruim de tijd om gezellig alles op te eten tijdens een rondvaart door het centrum van Utrecht. Uiteraard inclusief drankjes, zoals bijvoorbeeld jullie zelfgemaakte sangria.

Lees meer over onze Tapas Sail Away

Eten en drinken

Vergeet niet na te denken over consumpties! Hoe lang ben je met zijn allen op pad? Afhankelijk daarvan wil je ook maaltijden en tussendoortjes plannen. We raden je aan om voordat je dit gaat regelen met de rest van de groep het budget te bespreken (geldt overigens ook voor activiteiten). Op basis daarvan kun je besluiten of je rond borreltijd een café opzoekt voor een biertje of een cocktailbar en je met z’n allen te verschansen aan Cuba Libre’s en Mojito’s. Erg leuk voor themafeestjes!

Bespreek ook of iedereen voor het avondeten naar huis gaat, of dat er in een restaurant, snackbar of bij iemand thuis gezamenlijk gegeten wordt. Sowieso leuk om in ieder geval iets voor de bruidegom te regelen. Wist je dat je bij GrachtenAtelier ook terecht kunt voor een private dining?

Lees meer over onze Private Dining

En we kunnen het natuurlijk niet maken om hem niet te noemen: een rondje op de bierfiets… Kijk voor meer inspiratie ook gerust bij onze blog over vrijgezellenfeestjes voor vrouwen. Want wie zegt dat mannen niet kunnen twerken?

Verder niet vergeten…

Je kunt deze blog natuurlijk scannend doorlezen, maar er zijn een aantal dingen die je echt niet moet vergeten wanneer je een vrijgezellenfeestje voor mannen organiseert, namelijk:

  1. Maak een lijstje van gegadigden en zoek uit hoe je het makkelijkst met elkaar kunt communiceren. Bijvoorbeeld met een groepsapp! (wel een codenaam gebruiken, zoals: werkoverleg of collega’s, je weet maar nooit of er ineens een appje binnenkomt terwijl je de man in kwestie net trots een foto van je nieuwe puppy laat zien)
  2. Bespreek een datum waarop iedereen kan, en vooral de bruidegom!
  3. Stel een maximaal budget vast
  4. Spreek af wie de afspraken met derden maakt en schrijf in je agenda wanneer wat geregeld moet zijn
  5. Zorg voor matching outfits om je hele omgeving duidelijk te maken dat er sprake is van een vrijgezellenfeestje. Niemand weet waarom, maar dit is erg leuk. Vooral als je de toekomstige bruidegom eventueel extra kunt laten opvallen. Did someone say konijnenpak?
  6. Maak foto’s, maar nog belangrijker: plezier. Gaat iets niet helemaal zoals je het gepland had? Laat het lekker los, het gaat tenslotte om het samen lachen, samen keten. En dat komt vast goed!

Online vrijgezellenfeest

Is het om welke reden dan ook (op moment van schrijven bijvoorbeeld de corona maatregelen) niet mogelijk om samen te komen voor het vrijgezellenfeest? Dan kun je natuurlijk prima een online vrijgezellenfeest organiseren! Wil je weten hoe je dit doet?

Lees onze blog met tips voor een online vrijgezellenfeest

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren van het vrijgezellenfeest? Wij helpen je graag! We denken graag met je mee over een mogelijk programma en kijken naar de mogelijkheden wanneer je specifieke wensen hebt. Niets is te gek. Wij kijken nergens meer van op. 😉

Neem contact op

Een reactie op “Ideeën voor een vrijgezellenfeestje voor mannen

  1. Pingback: Vrijgezellenfeestje voor vrouwen? • GrachtenAtelier

Reacties zijn gesloten.

Bericht sturen
1
Hallo! Waar kan ik je bij helpen?